Vi minns Lars FÀrnlöf

Trumpetaren, kornettisten, flygelhornisten och kompositören Lars FÀrnlöf berikade svenskt musikliv under drygt trettio Är. Han var född 1942 och dog i sviterna av sin polio 1994 knappt 52 Är. LÀs vad Torsten Eckerman skriver om Lars.

Lars Färnlöfs hemstad var Västerås och när jag växte upp i Surahammar blev jag medveten om honom och hans musik redan i början av 60-talet. Han uppmärksammades i den lokala pressen och ofta spelade Staffan Abeleens kvintett, där Lasse ingick, i Västerås. Deras soulbaserade och svängiga musik drog stor publik och bandet nådde en popularitet som inte var typisk för jazzgrupper.

Soul var vid den här tiden en modefluga och musiker som t.ex. Ray Charles, Art Blakey och Horace Silver nådde den riktigt stora publiken. Kom ihåg att det här var före den stora popvåg som under senare delen av 60-talet nästan skulle dränka jazzmusiken. Den lokala jazzklubben i Surahammar hade Lars som gäst vid något tillfälle. Trots att han bara var några år äldre än jag så blev han en tidig förebild för mig som trumpetare. Några år senare, när jag flyttat till Uppsala, intensifierades vår kontakt. Vi ringde varandra och sågs ibland i Västerås. Vi snackade trumpet förstås och hans värld var verkligen fylld av musik av de mest skilda slag. Ytterligare några år senare när Arbete Och Fritid hade en konsert på Restaurant Mälaren i Västerås kom Lasse dit. Han ville förstås höra oss men också träffa både mig och Bosse Skoglund, hans mångårige spelbroder i Staffans Abeleens band. Efter konserten åkte vi hem till hans hus vid Apalby, där vi åt mat och lät musiken flöda halva natten. Han var en sällsynt varm människa som ständigt hade något projekt på gång. Hans lilla spröda varelse var fylld av musik. Den var en resa för honom och något som betvingat hans bräckliga kropp från den polio som han drabbades av som liten. Jag upplevde Lasse Färnlöf som en positiv och nyfiken människa trots sitt handikapp som så småningom skulle ända hans liv alldeles för tidigt.
Lars Färnlöf drabbades redan 1949 av polio. Det tog honom sedan lång tid att kunna gå den allra minsta lilla bit. I tioårsåldern försökte han bemästra trumpeten som ren rehabilitering för sin sjukdom. Det var så musiken kom till Lasse. Han fick sitt genombrott som sextonåring 1958 då han vann den s.k. TV-jazzen. Året därpå började han en treårig utbildning på Musikhögskolan i Stockholm. 1960 träffade han pianisten Staffan Abeleen och tenoristen Björn Netz och de bildade en kvintett som höll till på bl.a. jazzklubben Soulville i Sollentuna. Bandets rykte spreds snabbt och i maj 1961 var man på Stockholms Konserthus förband till Thelonious Monk på dennes första Sverigekonsert. På sommaren samma år (då under namnet Björn Netz kvintett) spelade man på den stora internationella jazzfestivalen i Juan-les-Pins i Frankrike. Här medverkade också Ray Charles, en av Lasses tidiga favoriter. "Att se Ray Charles spela sin konsert var ett av mitt livs största musikögonblick".

Bandet hade också samma år skivdebuterat med en EP "It's Soultime" där även rocksångaren Boris Lindkvist medverkade. Med honom och den norske rocksångaren Per-Elvis gjorde man en folkparksturné. Vid sommarturnén 1960 berättar Staffan att Lasses mamma Kerstin sade till honom att de skulle vara rädda om Lasses hälsa, den var så bräcklig att hon var rädd att han inte skulle bli trettio år...
1962 spelades ännu en EP in Djingis Khan och bandet åkte på en lång turné till olika klubbar i Västtyskland. "Det kändes som ett träningsläger för fotbollslandslaget", säger Staffan. "På vissa klubbar var arbetstiderna absurda och dagslönen bara 33 DM per person. I Düsseldorf spelade man mellan kl 8 och 2, men tre dagar i veckan mellan kl 8 och 4. Hit kom en kväll Horace Silvers kvintett efter en konsert i staden och jammade med bandet. En annan kväll kom John Coltranes kvartett till klubben och Elvin Jones och Jimmy Garrison hoppade in. Kvintetten hade jobb hela september 1962 i München. Samtidigt kom regissören Åke Falck till samma stad för en TV-inspelning tillsammans med Nisse Hanson som musikansvarig, Monica Zetterlund, Lill Lindfors och Lasse Lönndahl. De hamnade en kväll på klubben där Staffans band spelade och Monica Zetterlund tände direkt på kvintettens musik. Detta möte ledde till ett mångårigt samarbete och bl.a. en lång turné i de svenska folkparkerna 1963. På våren repeterade gruppen och Monica på Korsika för att få ihop den kommande turnén. Lasse Färnlöf var hela tiden aktiv som kompositör och såg till att gruppen hade fräsch och originell musik att spela. Vissa av hans låtar fick nästan hitstatus och bandet hade de här åren gott om speltillfällen. 1964 spelades Lasses svit Persepolis in på LP. I den ingick Farfars Vals, som blivit en av Lasse Färnlöfs mest folkkära melodier. Den har spelats in på skiva av Monica Zetterlund, Stan Getz och Bill Evans.
I februari 1965 fick Lasse ett stipendium av Lions i Västerås och Kulturnämnden för att under fem terminer utbilda sig på den kända musikskolan USCLA i Los Angeles. Här studerade han komposition, orkestrering och filosofi. I USA studerade han på dagarna och spelade på nätterna bl.a. rhythm and blues på klubben Blueport Lounge. I Los Angeles bildade han också en egen sextett med bl.a. trombonisten Ron Myers och basisten Albert Stinson, men spelade också med storheter som trumpetaren Don Ellis i dennes stora orkester samt sångerskorna Anita O'Day och Lena Horne. I USA blev Lasse nära vän med Quincy Jones, som lär ha sagt till honom: "Du kan tacka din puckel för att du kan spela blues". Detta var inget Lasse tyckte illa om utan har själv berättat den här historien i ett svenskt Gomorron program i TV4. På somrarna kom han hem ständigt med nya kompositioner i bagaget.

Sommaren 1965 skrev han musiken till Hasse & Tages film Att angöra en brygga där titelmelodin har blivit en av Lasse Färnlöfs mest älskade melodislingor. I Los Angeles skrev Lasse Färnlöf all musik till  LP:n Downstream som Staffans kvintett spelade in i februari 1966. Staffan kallar det här för den första kvintetten och han menar att den nådde sin musikaliska höjdpunkt just åren 1965-66. Tenoristen Björn Netz och Lasse Färnlöf hade ett telepatiskt samarbete som blåsare. De andades på samma ställen och nyanserade tonerna med en nära känsla. Palle Danielsson spelade nu bas och Bosse Skoglund var kvar som trumslagare.
Lasses vistelse i USA gav näring åt hans skrivande och han blev nu inte heller främmande för att skriva för de mest skiftande sammanhang. Han skrev melodin Dig och vårt barn till världsschlagertävlingen i Rio där Monica Zetterlund sjöng och Beppe Wolgers gjorde texten. Han skrev också musiken till en revy av Beppe Wolgers på Ideonteatern 1967 Vi älskar er alla och började skriva på sin första symfoni Heureka. Den hade premiär i Västerås 1969 med Lasse, Bobo Stenson, Red Mitchell och Rune Carlsson som jazzrepresentanter. 1968 kom vännen Ron Myers till Sverige och Lasse bildade en sextett med Gilbert Holmström, Staffan Abeleen, Roman Dylag och Bosse Skoglund. Bandet spelade bl.a. på det stora Världskyrkomötet i Uppsala på sommaren 1968. Mellan åren 1969-74 kommer det som Staffan kallar "en andra omgång av kvintetten". Björn Netz spelar fortfarande tenor, men ersätts så småningom av Tommy Koverhult, Fredrik Norén är trumslagare och bas spelar den till Sverige inflyttade legenden Red Mitchell. Fram till nu hade gruppen arbetat och utvecklat koncepten från tidigt 60-tal. Men vid mitten av 70-talet bildar Lasse Sansara med Staffan, Bernt Rosengren, Jojje Wadenius, Fredrik Norén, Sabu Martinez och Bronislav Suchanek. I den här gruppen försökte man lösa upp genregränserna inom musiken.
Lasse Färnlöf var de sista årtiondena av sitt liv en mycket flitig kompositör. Han ville själv helst kalla sig låtskrivare, oavsett vilken genre vi talar om. Förutom symfonin Heureka skrev han ytterligare två stycken Hesperia (1972) och Hidia (1975-76). Han skrev också filmmusik, teatermusik, för radio, TV o.s.v. Han skrev också en mer jazzorienterad suite Cachasa för Staffan Abeleens kvintett och Radiojazzgruppen, som spelades in 1973.

Ungefär vid den här tiden skulle Lasse Färnlöf spela på Skeppsholmsfestivalen med sin tillfälligt återuppståndna grupp Sansara, som bl.a. innehöll slagverkaren Marilyn Mazur. Men tre dagar innan konserten blev Lasse sjuk och åkte in till Västerås lasarett i respirator. Panik uppstår och man undrar nu vem som skall spela trumpet på all den nya musik han skrivit för detta tillfälle, som dessutom också spelades in av TV. Man sökte upp honom på sjukhuset och ställde frågan. Lasse tog med stor svårighet slangen ur munnen och väste "Gustavo, Gustavo" (Gustavo Bergalli).
Lasse Färnlöf hade statlig konstnärslön sedan mitten av 70-talet och bodde med sin fru Grete och deras tre pojkar på Apalby gård vid Västerås. Staffan berättar att alla tre sysslar med musik och den yngste spelar t.o.m. trumpet. Mot slutet av sitt liv blev sjukhusbesöken tätare. Han syresatte inte blodet ordentligt på nätterna och måste ha syrgas. Hälsan sviktade och den 13 februari 1994 slocknade livslågan för denne spelman.
Lasse Färnlöf kunde konsten att skriva en enkel melodislinga och få den att vibrera och bli till magi. Hans melodier, särskilt under 60-talet, hade sin grund i soul och funk, Ray Charles, Art Blakey och Horace Silver, men ändå fanns här tydliga stänk av suset från den svenska granskogen. Det uppstod en blandning som var Lasse Färnlöfs alldeles egna och speciella musikvärld. Mycket av hans musik är fylld av en nervig blandning av ljus och mörker, sångbarhet och vemod, glädje och sorg. Det är noterbart att Lasse gärna skrev valser. Enligt Staffan Abeleen finns kanske svaret hos Lasses farfar i Alingsås.

Vid sommarturnén 1960 med Boris Lindkvist besökte Staffan och Lasse hans farfar. Det visade sig att han hade gjort en hel del valser själv och Lasse tog säkert intryck av sin egen farfars valsintresse. Se där en förklaring till Farfars Vals... Staffan berättade att han mot slutet av 90-talet hade varit handledare för några avgångselever vid Södra Latin, som hade upptäckt Lasse och ville spela hans musik som ett examensarbete. Två av dem var trumpetaren Karl Bagge och Jonas Kullhammar saxofon...! "De spelade bättre än vad vi gjorde trettio år tidigare". Lasse Färnlöf deltog i 18 skivinspelningar. De flesta finns tyvärr bara på vinyl och är i princip omöjliga att hitta.
Om du blivit nyfiken på Lasse Färnlöfs musik kan du köpa följande tre CD-skivor som finns i handeln. Dragon DRCD 242 Quintets 1961-66 Staffan Abeleen/Lasse Färnlöf".

Phono Suecia PSCD 117  Heureka och sviten Cachasa.

Slutligen fyra nummer på Börje Fredrikssons CD Progressive Moments, Flash FLCD - 3.


TORSTEN ECKERMAN

Mer om Lars Färnlöf:

-- Så här skriver Lars Westin i "Jazz in Sweden - an overview":

Trumpeter Lars Färnlöf (1942-94) and his quintet, which he shared with pianist Staffan Abeleen (b. 1940), developed a somewhat lyrical version of the American hard bop style, based on Färnlöf's excellent compositions, many of which featured rhythms and melodic lines which had an affinity with Sweden's musical heritage. Grandfather's waltz became widely known, for instance, and was recorded by Stan Getz and other artists.

-- Vid riksdagens högtidliga öppnande den 16 september 2003 framförde Visby Brass  Att angöra en brygga av Lars Färnlöf.

-- Jazzens museum Strömsholm har presenterat en separatutställning om Lars Färnlöf

 

 

 

Publicerad 10 Jan, 2009 | Per-Erik Wallin | Kategorier: jazz, kultur,

Aktuellt

Snart kommer nya hemsidan!

Publicerad: 23 april | Du kan logga in pĂ„ den hĂ€r platsen till den 3/5. DĂ€refter skiftar vi till den nya hemsidan. Samma adress, men nya förutsĂ€ttningar. Du kommer kanske att mötas av lite strul just under övergĂ„ngsdagarna, men sen - dĂ„ blir det andra bullar! Du blir varse genom meddelande i den analoga brevlĂ„dan efter den 4 maj! HĂ„ll koll! VĂ€lkommen tillbaka! » Läs mer

LÀget, kÀra vÀnner Arosbröder!

Publicerad: 21 oktober | Ett annorlunda Ă„rsmöte har just genomförts, pĂ„verkat av Covid 19, via mail. Protokollet Ă€r bifogat. Men vi vill ju förstĂ„s trĂ€ffas pĂ„ riktigt. Senast sĂ„gs vi pĂ„ ett glas i DjurgĂ„rdens sköna grönska och mjuka sensommarsol pĂ„ Villa Godhem. Vi ser fram att ses igen och kryssar entrĂ€get mellan Tegnelltecken och rekommendationer mot kommande ljusningar. Planer pĂ„ vĂ„rens festligheter Ă€r i stort sett klara; Stadt i VĂ€sterĂ„s Ă€r bokat för vĂ„rfest den 22 maj, mingelkvĂ€llar kan komma under vĂ„rvintern, nya överraskningar plus nĂ„gra favoriter i repris ligger pĂ„ lut, förberedelserna för vĂ„rt jubileum i VĂ€sterĂ„s 2023 hĂ„ller pĂ„ att ta form och vi hoppas att dimman snart lĂ€ttar för vĂ„ra trevliga tisdagsluncher. Vi hĂ„ller vĂ„ra nytvĂ€ttade, spritade tummar. En ny hemsida Ă€r under uppbyggnad. DĂ€r kommer snart nya möjligheter att bĂ„de ses och höras. Under tiden fungerar den gamla som förr. HĂ„ll avstĂ„nd - men nĂ€ra inkorgen, för trivsamheter och nyheter frĂ„n Arosbröderna. MĂ„ fortsatt gott! Sören Hedström » Läs mer

Kallelse till Ärsmöte 2020 pÄ distans

Publicerad: 19 september | Arosbröder! Sedan mitten av mars blev allt annorlunda. För SĂ€llskapet Arosbröderna innebar detta att vi bl.a. fick stĂ€lla in Ă„rsmötet som var planerat till maj. Nu kallar vi till ett försenat Ă„rsmöte pĂ„ distans den 15 oktober. Det kommer att genomföras via e-post och brev. Med detta meddelande bifogas de dokument, som tillhör Ă„rsmötet, för allas kĂ€nnedom. I dagordningen finns styrelsens förslag till beslut. För att delta i Ă„rsmötet gĂ„r du igenom bifogad dagordning och dokument och tar stĂ€llning till de förslag som styrelsen lagt. Vill du sedan delta och rösta i Ă„rsmötet sĂ„ kan du senast den 14 oktober sĂ€nda e-post till Sonja BjörkĂ©n sonjabjorken@gmail.com dĂ€r du anger ditt namn samt om du bifaller förslagen eller ej. Dagordningen Ă€r begrĂ€nsad och innehĂ„ller endast de formella punkterna som avser 2019 och 2020. Styrelsen hoppas att vi 2021 kan ha ett vanligt Ă„rsmöte dĂ€r medlemmarna kan trĂ€ffas och dĂ€r vi kan ha med punkter som bl.a. jubileumet 2023, vĂ„r nya hemsida mm. Har du frĂ„gor sĂ„ Ă€r du vĂ€lkommen att kontakta mig 070-2004215 hs.hedstrom@telia.com eller Sonja BjörkĂ©n 070-8946770 sonjabjorken@gmail.com. Med förhoppning om att snart kan trĂ€ffas pĂ„ riktigt, Sören Hedström/ Ordförande » Läs mer

Ljuvlig eftermiddag pÄ DjurgÄrden.

Publicerad: 1 september | Drygt trettio bröder och systrar sĂ„gs i sensommargrönskan utanför Villa Godthem. Vi njöt den ljumma eftermiddagen med vin, rĂ€kor, bakverk och kaffe - men framför allt av glada Ă„terseenden, uppsluppna samtal och en slags nyvunnen frihet. MĂ„nga frĂ„gade efter en snar repris. Vem vet, kanske nĂ„got ligger pĂ„ lut? » Läs mer

Lovande prognos!

Publicerad: 31 augusti | 18 grader och vĂ€xlande molnighet = grönt ljus pĂ„ tisdag 1/9. De som vill och kan ses pĂ„ ett glas i Godthems trĂ€dgĂ„rd pĂ„ DjurgĂ„rden klockan 14.00. VĂ€lkommen! » Läs mer

Arosbrödernas golftÀvling 2020 avgjord!

Publicerad: 26 augusti | PĂ„ Bro BĂ„lsta GK igĂ„r kammade ordförande Sören Hedström hem storvinsten, med Hasse Höglund och HĂ„kan Redebrant tĂ€tt efter. Sol bĂ„de i sinne, pĂ„ banan och i vinnarskĂ„len! » Läs mer

Arosbrödernas tisdagslunch - i det gröna!

Publicerad: 16 augusti | Alldeles för lĂ„ng tid har gĂ„tt. Vi vill trĂ€ffas â€" utifrĂ„n de förutsĂ€ttningar som gĂ€ller. Vi har reserverat en plats i trĂ€dgĂ„rden utanför Villa Godthem, nedanför Ulla Winblad pĂ„ DjurgĂ„rden. Lagom glest mellan borden, behaglig sensommarluft att mingla i, skön grönska nĂ€ra DjurgĂ„rdskanalens vatten. Vi bjuder pĂ„ ett glas vin eller en öl (alkoholfri för dig som kör) eller en kaffe med kaka. Vill du Ă€ta en bit finns goda möjligheter. Det hĂ€r arrangemanget (se det som en traditionell tisdagslunch, men pĂ„ eftermiddagen) förutsĂ€tter förstĂ„s att vi har makterna med oss. Regn och kyla stĂ€ller in. Vi siktar pĂ„ tisdagen den 1 september, klockan 14.00. Men Ă€ndringar kan komma i sista stund. HĂ„ll dĂ€rför noga koll pĂ„ mail i inkorgen. DĂ€r kommer dagarna innan att finnas klartecken eller stopp! VĂ€lkommen i det gröna! Sören Hedström PS Du tar dig hit med bil, buss eller spĂ„rvagn i den mĂ„n du kĂ€nner trygg. Att promenera frĂ„n Nybroplan tar ca 20 minuter. » Läs mer

Arosbrödernas GolftÀvling den 25 augusti!

Publicerad: 16 juli | Äntligen en aktivitet som inte stoppas av Corona! Tisdagen den 25 augusti Ă€r det dags igen för alla golfande Arosbröder att pegga upp och under sanktionerade förhĂ„llanden trĂ€ffa trevliga gamla skolkamrater. Vi trĂ€ffas kl. 12.00 pĂ„ Bro BĂ„lsta Golf Klubb. DĂ€r intar vi en gemensam lunch, förhoppningsvis utomhus, men i alla hĂ€ndelser med rejĂ€la avstĂ„nd mellan oss. Vi gĂ„r igenom spelform och lottar bollarna. Kl. 13.00 gĂ„r första boll ut och nĂ€r alla Ă€r klara sĂ„ samlas vi igen för eftersnack och en liten prisutdelning. Priset för green-fee och lunch Ă€r, efter subvention av Arosbröderna, endast 400 kr. AnmĂ€lan emotses snarast, dock senast den 15 augusti, till Mats Molander pĂ„ e.post mats.h.molander@gmail.com eller pĂ„ telefon 070-6564132. I anmĂ€lan anges hcp och ditt golf-id. De 400 kr erlĂ€gger du före start och det gĂ„r bra med kontanter eller swish Hoppas vi ses pĂ„ den 25 augusti Golfsektionen » Läs mer

VÀnner Arosbröder.

Publicerad: 4 juni | Meningen med vĂ„r förening Ă€r ju, som du vet, att bevara och skapa nya kontakter mellan skolkamrater. Och att göra det sĂ„ roligt och trivsamt som möjligt. Men allt har stĂ€llts pĂ„ Ă€nda, vĂ„ren fick ett annat innehĂ„ll. Festen pĂ„ Stadt i VĂ€sterĂ„s stĂ€lldes dessvĂ€rre in, gemensamma konstupplevelser, boulespel, vĂ„ra tisdagsluncher och en hel del annat fick tyvĂ€rr inhiberas, pappersutgĂ„van av Arosiensis försenas, Ă„rsmötet flyttas, sannolikt till september - om det Ă„terkommer vi förstĂ„s. I dessa tider av avskildhet mĂ€rks det hur viktigt det Ă€r att umgĂ„s och trĂ€ffa vĂ€nner. Behovet av det, som medlemmar i Arosbröderna normalt fĂ„r tillgĂ„ng till, blir nu tydligt belyst och accentuerat. Vi försöker komma igĂ„ng igen sĂ„ snart som möjligt. Arosbröderna har mĂ„nga planer och möten pĂ„ gĂ„ng. Vi hoppas att efter sommaren Ă„teruppta tisdagsluncherna. Den första tĂ€nker vi förstĂ„s inviga med glas gratis och gott bubbel. Kanske vi hinner med ett varv pĂ„ golfbanan innan hösten, och ett möte med boulekloten i hand. Höstens traditionella gĂ„smiddag Ă€r bokad till den 11 november, en mingelidĂ© dessförinnan ligger pĂ„ lut, vi förbereder ocksĂ„ besök pĂ„ intressanta platser och vi ligger lĂ„ngt framme med ett sĂ€rskilt evenemang i anslutning till nĂ€sta Ă„rs vĂ„rkalas i VĂ€sterĂ„s. Arbetet och planeringen kring jubileumsĂ„ret 2023, med firande och festande, fortgĂ„r. Vi kommer snart att fĂ„ en ny, mer anvĂ€ndbar hemsida, pĂ„ samma adress som nu, www.arosiensis.se. LĂ€ttare att ta till sig, mer praktisk för vĂ„ra arrangemang, med anmĂ€lningar och betalningar, t ex. Du fĂ„r information via mail nĂ€r den, och mycket annat, Ă€r pĂ„ plats. Roligt att snart trĂ€ffas igen, friska och trygga. VĂ€l mött! Sören Hedström Ordförande » Läs mer

Minnen: Tennistrio pÄ moppe frÄn VÀsterÄs till Djursholm

Publicerad: 6 maj | Sommaren 1958. Varmt, regnigt och fotbolls-VM i Sverige. Tre grabbar frĂ„n Aros, Janco Carlsson, Nicke Wimnell och Janne Junggren har anmĂ€lt sig till Skolungdomens, skol- SM, i tennis. » Läs mer

Inga fler bilder frÄn Robert Klingvalls kamera.

Publicerad: 20 april | Vi sĂ„g honom pĂ„ de flesta fester, arrangemang, pĂ„ golftĂ€vlingar, nĂ€stan alltid pĂ„ tisdagsluncherna. Han bar sin kamera, gick lite blygt bland oss alla, tittade i sökaren och tryckte av. Bilderna syntes pĂ„ hemsidan, i Arosiensis, och blev kvar i vĂ„ra minnen. Precis som Robert sjĂ€lv. Han dog natten till den 20 april. » Läs mer

Arosbrödernas vÄrmöte stÀlls in

Publicerad: 16 mars | Styrelsen för Arosbröderna har beslutat att stĂ€lla in VĂ„rfesten pĂ„ Stadt i VĂ€sterĂ„s den 9 maj. Det handlar förstĂ„s om Coronaviruset. MĂ„nga av vĂ„ra medlemmar tillhör riskgruppen och vi vill inte riskera nĂ„gons hĂ€lsa. DĂ€rför avvaktar vi ocksĂ„ med övriga planerade aktiviteter i Stockholm och VĂ€sterĂ„s under vĂ„ren. Ă...rsmötet Ă„terkommer vi om. Det Ă€r förstĂ„s mycket trĂ„kigt, men vi ses sĂ„ snart som möjligt â€" under riskfria förhĂ„llanden. Du kommer att fĂ„ fortlöpande information om lĂ€get, om förĂ€ndringar, om allt nytt, via mejl och pĂ„ hemsidan. HĂ„ll utkik. Hoppas du fortsĂ€ttningsvis mĂ„r bra. Sören Hedström Ordförande PS. Om du redan bokat rum pĂ„ hotellet â€" glöm inte att boka av
 » Läs mer

Dags för en trevlig tradition â€" Arosbrödernas Ă€rtsoppsfest!

Publicerad: 13 januari | Torsdagen den 13 februari kl.18.30 Ă€r du varmt vĂ€lkommen till KĂ€llaren Peder Muur Surbrunnsgatan 25. Ta en drink, förse dig med Ă€rtsoppa, pannkaka och varm punsch, njut av stĂ€mning och samtal, vecka pannan tillsammans med kamraterna och knĂ€ck nĂ„gra tankenötter. Priset för mat och dryck (fördrink, punsch och bordsvatten) Ă€r 300 kr. För den som avstĂ„r punschen: 250 kr. Avgiften betalas vid entrĂ©n med Swish eller kontanter. AnmĂ€lan görs senast onsdagen 5 februari med e-post till hs.hedstrom@telia.com. BegrĂ€nsat antal deltagare sĂ„ först till kvarn
 Varmt vĂ€lkommen! » Läs mer

AROSIENSIS

Publicerad: 20 december | NĂ„gra av vĂ„r hemsidas flitiga besökare har kanske saknat tillgĂ„ng till de fyra senaste Ă„rgĂ„ngarna av vĂ„r tidning Arosiensis. Den bristen Ă€r nu avhjĂ€lpt. » Läs mer

GĂ„smiddagen 6 november 2019

Publicerad: 11 december | Ă...rets traditionella höstmöte, GĂ„smiddagen, blev tidigt fullbokad. Festlokalens vĂ€ggar nĂ€stan bĂ„gnade av de Arosbröder och -systrar som likvĂ€l fick plats. » Läs mer

Tisdagslunch med julstÀmning

Publicerad: 5 december | Arosbrödernas rekordlunch pĂ„ Terminus - ett gemytligt jippo. » Läs mer

EFTERLYSNING

Publicerad: 9 november | Bilder frĂ„n vĂ€nortsbesöket i Akureyri 1963 » Läs mer

Full gÄs!

Publicerad: 15 oktober | Nu finns bara chansen till Ă„terbud och reservplatser kvar. Du som kommit sent med din anmĂ€lning fĂ„r mail-besked om vilken plats du har i kön.. Misströsta inte. Allt kan hĂ€nda!. » Läs mer

Inbjudan till höstens bÀsta gÄsmiddag!

Publicerad: 10 oktober | Den 6 november 1632 har Sveriges första och bĂ€sta gymnasium nio Ă„r pĂ„ nacken, och kung Gustav II Adolf försvinner i dimman. Samma dag, 387 Ă„r senare, Ă€r det dags för skĂ„l och vĂ€lkommen till Ă€nnu en Festlig GĂ„smiddag med Arosbröderna! Vad sĂ€ger en Ă€rkebiskop om det? » Läs mer

Full rulle med boule!

Publicerad: 25 september | Robert Klingvall tog bilderna: » Läs mer