LÄngfilmer frÄn VÀsterÄs - sÀllsynta, men de finns!

Det mÄste direkt erkÀnnas att VÀsterÄs inte har nÄgon framtrÀdande plats i den svenska filmhistorien. Om det gÀller Wadköping eller nÄgot som handlar om tÄg och jÀrnvÀgar ökar dock sannolikheten kraftigt att VÀsterÄs eller VÀstmanland finns med pÄ ett hörn. Annars Àr det bara i nÄgra fÄ fall som filmproducenter har valt vÄr vackra stad som inspelningsplats.


I stumfilmen Gustaf Wasa regisserad av John W. Brunius 1928 spelades filmens strider vid Brunnbäcks färja in vid Hässlö med hjälp av soldater från I 18 vid Viksäng. Detta är det första exemplet på att Västerås nämns i den svenska filmens historia.

I  bokverket Svensk Filmografi i nio delar förtecknas samtliga svenska långfilmer som hade premiär under det förra seklet. Sammanlagt blev närmare 3.000 filmer gjorda – några är mästerverk och många naturligtvis bortglömda. De flesta är inspelade i Stockholm men naturligt nog har filmskaparna då och då förflyttat sig till andra platser ”on location” för att få lokalfärg

Om man med modern datateknik letar i det stora textmaterialet förekommer ”Västerås” i 27 filmer. I några fall bara helt flyktigt i filmernas story: ”Västerås-Lasse” är en karaktär i Troells ”Uppehåll i Myrlandet” från 1965, i Gustaf Wasa del 2 ”tågar trupperna mot Västerås”. I regissören Schamyl Baumans ”Raggen –det är jag det” från 1936 är handlingen förlagd till Västerås. Raggen är näst äldsta dotter av nio i lektor Winroths familj i Västerås. Filmen baserades på en bok med samma titel av Gunnar Widegren från 1934, recensenterna uppskattade filmens fina småstadsstämning, muntra ton och fina tolkning av en syskonskara. Isa Quensel spelade Raggen, men inspelningen skedde dessvärre inte i Västerås, utan i Sundbyberg.

Den lätta familjefilmen Kajan går till sjöss 1943 med bl a Kaj Hjelm, Mimi Pollak och George Funkquist handlar om stockholmsungdomar som följer en skutskeppare på Mälaren under några vackra sommarveckor. Gänget ger föreställningar i mälarstäderna och en del av filmen är också inspelad i Västerås.
 
I några fall finns vår stad med ytterst lite i marginalen. I t ex Nils Poppe-filmen Dansa min docka från 1953 sägs en av karaktärerna Elise som spelades av Inga Langdré vara från Västerås. I Vilgot Sjömans Garaget 1975 ska Frej Lindqvist som spelar huvudrollen Andreas flytta till Västerås. I Strul 1988 med Björn Skifs ska gänget göra en kupp mot Myntverket innan det flyttar till Västerås.

I en del filmer där Västerås skymtar förbi i berättelsen är det dock mera äkta vara i och med att vissa scener också är inspelade i staden. 1958 regisserade Kenne Fant ”Prästen i Uddarbo”, med Max von Sydow. Denne är en frikyrkopredikant som biskopen i Västerås, gestaltad av Tord Stål, ger möjlighet att få läsa till präst. I filmen finns scener inspelade i domkyrkan. Filmen visades i SVT i maj 1999.

På tal om domkyrkan komponerade Lars Färnlöf fin körmusik för Lars Lennart Forsberg som regisserade ”Måndagarna med Fanny” 1977. Musiken var inspelad i domkyrkan, men problemet var att den i efterbearbetningen visade sig inte fungera bra tillsammans med de rörliga bilderna. Regissören ändrade karaktären på ljudbandet genom att gå hem och komponera musik för enbart piano.

I ett annat fall behölls dock de västmanländska tonerna på ljudspåret, det var i kalkonrullen ”91:an och generalernas fnatt” från 1977, där Västerås Flickgarde och Hilding Ahrborn medverkade.

I Ola & Julia 1967 är också musiken i fokus, närmare bestämt är Ola och Janglers på turné, filmen med ung popmusik och tonårsrevolt regisserades av Jan Halldoff och inspelades på plats i bl a Arboga, Eskilstuna och Västerås. I Mai Zetterlinds Flickorna från 1968 med bl a Bibi Andersson och Harriet Andersson är det ett kringresande teatersällskap som är på plats och inspelning sker i flera städer bl a i Västerås och Enköping. 

I Kalle Karlsson från Jularbo 1952 om dragspelskungen som föddes 1893 i Jularbo i Folkärna socken finns inspelningar från Folkets Park både i Västerås och Eskilstuna. Det här var en trevlig berättelse om en enkel och rättfram person och ingen recensent ville säga något elakt om filmen.

I några fall finns Västerås nämnt även när det gäller kapaciteter bakom kameran. Axel Lindblom var filmfotograf för långfilmen Fången 53 från 1930. Lindblom föddes i Västerås 1891 och levde till 1967. Efter att ha varit A-fotograf i 16 långfilmer fram till 1930 och varit känd som en ”ganska kärv och brysk person, men oerhört kunnig som fotograf” slog han dock om och blev lantbrukare.

Några av förra seklets filmer hade urpremiärer i Västerås, i något fall pga en naturlig koppling till länet, som i Thore Skogman-filmen ”Tre dar i buren” från 1964 – den hade urpremiär på Annandag jul både i Hallstahammar och Västerås.

I Arosiensis jubileumsversion 2002 berättade Georg Schuisky om minnen från inspelningen av Arne Mattssons För min heta ungdoms skull (1952). Läroverksmiljö hittade man i Uppsala, men vissa scener inspelades vid Eks åkeri på Gideonsberg. Några skolungdomar skaffade med god förtjänst fram råttor till dessa scener. Filmen var en uppföljning till Hon dansade en sommar med ung kärlek med komplikationer. I rollerna Folke Sundquist och Maj-Britt Nilsson.

Trots omfånget av Svensk Filmografi är inte geografin indikerad vad gäller alla inspelningar. Ett exempel på det är Flickan i frack, som spelades in i regi av Arne Mattson mellan april och juni 1956. Den litterära förlagan är Hjalmar Bergmans roman från 1925 med samma namn och handlingen utspelar sig i Wadköping. Detta till trots och fast minnesgoda västeråsare minns att inspelning pågick bl a på Djäkneberget finns inte Västerås nämnt i filmografitexten. Småstadsskildringen fick ganska bra kritik och rektorn spelad av Anders Henriksson ansågs ha gjort en utmärkt rollprestation.

Hjalmar Bergman levde 1883-1931, han föddes i Örebro, blev mobbad i skolan och flyttade till Västerås under ett par år och tog studenten 17 år gammal. Hans fantasiskapelse Wadköping bär inslag både av hemstaden och när det gäller skolan av Västerås.

Romanen Markurells i Wadköping filmades redan 1931 med Victor Sjöström som regissör. Det gjordes då också en parallell version på tyska, Väter und Söhne. Västerås fanns inte med i bilden.

Men det blev bättre med Västerås lokalfärg i exteriörscenerna i “Markurells i Wadköping” som  TV-serie i fyra delar om vardera 40 minuter, som visades första gången i maj 1993 i SVT. Geografiskt är det en blandning av Örebro och Västerås; Örebro slott finns med helt kort och vissa avsnitt är filmade i gamla Örebro. Den vackra urtavlan från Västerås domkyrka syns dock redan i upptakten och när det sedan gäller skolscenerna är det nuvarande Rudbeckianska skolan som gäller för hela slanten.

I serien springer de nybakade studenterna ut från Nya Annexet dvs inte som brukligt är  genom de kraftiga dubbelportarna i Gamla Huvudbyggnaden. Vid “Barfothens alm”, dvs det fina träd som fortfarande finns utanför Nya Annexet pågår ett dramatiskt slagsmål i seriens del 3 samtidigt som Markurell inne i skolan utlovar 30.000 kr för att hjälpa till att säkra sonens examen.

Vad han såg, var i sitt slag lika enastående som herr Markurells besynnerliga donation. I Wadköpings Högre Allmänna Läroverks historia. Det försiggick på gården mittemellan Barfothens alm och trappan. Omgivna av en skara tillskyndare och beundrare slogos efter alla konstens regler, översköljda av blod, sönderrivna, krossade, mosade, redan till hälften tillintetgjorda men ilskna som markattor tvenne lärjungar tillhörande studentklassen. Tvenne abiturienter! Examensdagen! Under kollegierummets fönster! På frukostrasten! ( ur Markurells i Wadköping)

Dessförinnan har vi redan i del 2 sett en scen där Markurell, dvs Edvin Adolfsson med följe, med raska steg går Rektorsgatan ned mot skolan med matkorgarna för den galanta bjudning han arrangerar i kollegierummet.

I seriens avslutning springer de lyckligt nybakade ut på Skolgatan och en hästskjuts åker uppför Djäknegatans branta backe.

Ute på gatan ställde studenterna upp sig i led för att, som skick och bruk krävde, sjungande och hurrande draga fram genom Wadköpings gator. De båda dioskurerna stego långsamt nedför trappan, vandrade sida vid sida över skolgården och slöto sig till tåget. Först då de tagit plats i ledet började hurraropen och jublet och sången på nytt. Några småpojkar rafsade till sig blommor, som tappats och trampats, och smyckade så gott de förstodo Louis de Lorche och Johan Markurell.

Wadköping är sålunda ett viktigt tema för filmer inspelade i Västerås. Ett annat gäller av någon anledning tåg och järnvägar. I Flickan i frack finns scener från järnvägen och från de gamla lokstallarna som låg väster om Svartån.

Järnvägar finns naturligtvis även i långfilmen Ombyte av tåg från 1943. Huvudpersonerna träffas av en slump i samband med att de byter tåg vid den tidens järnvägsknut i i Tillberga.  Hasse Ekman och Sonja Wigert polletterar sina väskor i stationshuset, lämnar väntsalen och går på järnvägsrestaurangen.   

I oktober 1961 användes stationshuset i Dingtuna vid inspelningen av Lotta på Bråkmakargatan. I övrigt höll filmteamet till i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Sex timmars hårt arbete ”on location” i Dingtuna resulterade i ca 90 sekunder i den färdiga filmen. Faktiskt ett ganska normalt mått inom långfilmsbranschen på hur mycket man kan hinna med under en dags inspelning.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att följande långfilmer har exteriörer inspelade i eller runt Västerås:

Gustaf Wasa 1, 1928
Kajan går till sjöss, 1943
Ombyte av tåg, 1943
Kalle Karlsson från Jularbo, 1952
För min heta ungdoms skull, 1952
Flickan i frack, 1956
Prästen i Uddarbo, 1958
Lotta på Bråkmakargatan, 1992
Ola & Julia, 1967
Flickorna, 1968
Marcurells (TV-serie), 1968  

Listan kan komma att kompletteras – sänd gärna email om du har ytterligare bidrag! Den kan vara bra att hålla i minnet för varje sann lokalpatriot – en vacker dag visas åter dessa klassiker i repris på TV!

Det hade varit trevligt om uppräkningen hade varit längre, filmglimtar från en viss plats kan vara bra turistpropaganda. Stadens informatörer borde inte tveka att påverka dagens filmproducenter för att de ska förlägga inspelningar till vår stad. Närheten till Stockholm är ett viktigt argument. Dessutom: Västerås är ju inte bara en del av Wadköping. De fina miljöerna vid t ex Djäkneberget, Kyrkbacken, Domkyrkan, Svartån, Mälaren, Slottet och naturligtvis också från det moderna Västerås kan vara gångbara även i andra filmer! 

Per-Erik Wallin
ur Arosiensis 2003

Publicerad 31 Aug, 2008 | Per-Erik Wallin | Kategorier: kultur,

Aktuellt

Snart kommer nya hemsidan!

Publicerad: 23 april | Du kan logga in pĂ„ den hĂ€r platsen till den 3/5. DĂ€refter skiftar vi till den nya hemsidan. Samma adress, men nya förutsĂ€ttningar. Du kommer kanske att mötas av lite strul just under övergĂ„ngsdagarna, men sen - dĂ„ blir det andra bullar! Du blir varse genom meddelande i den analoga brevlĂ„dan efter den 4 maj! HĂ„ll koll! VĂ€lkommen tillbaka! » Läs mer

LÀget, kÀra vÀnner Arosbröder!

Publicerad: 21 oktober | Ett annorlunda Ă„rsmöte har just genomförts, pĂ„verkat av Covid 19, via mail. Protokollet Ă€r bifogat. Men vi vill ju förstĂ„s trĂ€ffas pĂ„ riktigt. Senast sĂ„gs vi pĂ„ ett glas i DjurgĂ„rdens sköna grönska och mjuka sensommarsol pĂ„ Villa Godhem. Vi ser fram att ses igen och kryssar entrĂ€get mellan Tegnelltecken och rekommendationer mot kommande ljusningar. Planer pĂ„ vĂ„rens festligheter Ă€r i stort sett klara; Stadt i VĂ€sterĂ„s Ă€r bokat för vĂ„rfest den 22 maj, mingelkvĂ€llar kan komma under vĂ„rvintern, nya överraskningar plus nĂ„gra favoriter i repris ligger pĂ„ lut, förberedelserna för vĂ„rt jubileum i VĂ€sterĂ„s 2023 hĂ„ller pĂ„ att ta form och vi hoppas att dimman snart lĂ€ttar för vĂ„ra trevliga tisdagsluncher. Vi hĂ„ller vĂ„ra nytvĂ€ttade, spritade tummar. En ny hemsida Ă€r under uppbyggnad. DĂ€r kommer snart nya möjligheter att bĂ„de ses och höras. Under tiden fungerar den gamla som förr. HĂ„ll avstĂ„nd - men nĂ€ra inkorgen, för trivsamheter och nyheter frĂ„n Arosbröderna. MĂ„ fortsatt gott! Sören Hedström » Läs mer

Kallelse till Ärsmöte 2020 pÄ distans

Publicerad: 19 september | Arosbröder! Sedan mitten av mars blev allt annorlunda. För SĂ€llskapet Arosbröderna innebar detta att vi bl.a. fick stĂ€lla in Ă„rsmötet som var planerat till maj. Nu kallar vi till ett försenat Ă„rsmöte pĂ„ distans den 15 oktober. Det kommer att genomföras via e-post och brev. Med detta meddelande bifogas de dokument, som tillhör Ă„rsmötet, för allas kĂ€nnedom. I dagordningen finns styrelsens förslag till beslut. För att delta i Ă„rsmötet gĂ„r du igenom bifogad dagordning och dokument och tar stĂ€llning till de förslag som styrelsen lagt. Vill du sedan delta och rösta i Ă„rsmötet sĂ„ kan du senast den 14 oktober sĂ€nda e-post till Sonja BjörkĂ©n sonjabjorken@gmail.com dĂ€r du anger ditt namn samt om du bifaller förslagen eller ej. Dagordningen Ă€r begrĂ€nsad och innehĂ„ller endast de formella punkterna som avser 2019 och 2020. Styrelsen hoppas att vi 2021 kan ha ett vanligt Ă„rsmöte dĂ€r medlemmarna kan trĂ€ffas och dĂ€r vi kan ha med punkter som bl.a. jubileumet 2023, vĂ„r nya hemsida mm. Har du frĂ„gor sĂ„ Ă€r du vĂ€lkommen att kontakta mig 070-2004215 hs.hedstrom@telia.com eller Sonja BjörkĂ©n 070-8946770 sonjabjorken@gmail.com. Med förhoppning om att snart kan trĂ€ffas pĂ„ riktigt, Sören Hedström/ Ordförande » Läs mer

Ljuvlig eftermiddag pÄ DjurgÄrden.

Publicerad: 1 september | Drygt trettio bröder och systrar sĂ„gs i sensommargrönskan utanför Villa Godthem. Vi njöt den ljumma eftermiddagen med vin, rĂ€kor, bakverk och kaffe - men framför allt av glada Ă„terseenden, uppsluppna samtal och en slags nyvunnen frihet. MĂ„nga frĂ„gade efter en snar repris. Vem vet, kanske nĂ„got ligger pĂ„ lut? » Läs mer

Lovande prognos!

Publicerad: 31 augusti | 18 grader och vĂ€xlande molnighet = grönt ljus pĂ„ tisdag 1/9. De som vill och kan ses pĂ„ ett glas i Godthems trĂ€dgĂ„rd pĂ„ DjurgĂ„rden klockan 14.00. VĂ€lkommen! » Läs mer

Arosbrödernas golftÀvling 2020 avgjord!

Publicerad: 26 augusti | PĂ„ Bro BĂ„lsta GK igĂ„r kammade ordförande Sören Hedström hem storvinsten, med Hasse Höglund och HĂ„kan Redebrant tĂ€tt efter. Sol bĂ„de i sinne, pĂ„ banan och i vinnarskĂ„len! » Läs mer

Arosbrödernas tisdagslunch - i det gröna!

Publicerad: 16 augusti | Alldeles för lĂ„ng tid har gĂ„tt. Vi vill trĂ€ffas â€" utifrĂ„n de förutsĂ€ttningar som gĂ€ller. Vi har reserverat en plats i trĂ€dgĂ„rden utanför Villa Godthem, nedanför Ulla Winblad pĂ„ DjurgĂ„rden. Lagom glest mellan borden, behaglig sensommarluft att mingla i, skön grönska nĂ€ra DjurgĂ„rdskanalens vatten. Vi bjuder pĂ„ ett glas vin eller en öl (alkoholfri för dig som kör) eller en kaffe med kaka. Vill du Ă€ta en bit finns goda möjligheter. Det hĂ€r arrangemanget (se det som en traditionell tisdagslunch, men pĂ„ eftermiddagen) förutsĂ€tter förstĂ„s att vi har makterna med oss. Regn och kyla stĂ€ller in. Vi siktar pĂ„ tisdagen den 1 september, klockan 14.00. Men Ă€ndringar kan komma i sista stund. HĂ„ll dĂ€rför noga koll pĂ„ mail i inkorgen. DĂ€r kommer dagarna innan att finnas klartecken eller stopp! VĂ€lkommen i det gröna! Sören Hedström PS Du tar dig hit med bil, buss eller spĂ„rvagn i den mĂ„n du kĂ€nner trygg. Att promenera frĂ„n Nybroplan tar ca 20 minuter. » Läs mer

Arosbrödernas GolftÀvling den 25 augusti!

Publicerad: 16 juli | Äntligen en aktivitet som inte stoppas av Corona! Tisdagen den 25 augusti Ă€r det dags igen för alla golfande Arosbröder att pegga upp och under sanktionerade förhĂ„llanden trĂ€ffa trevliga gamla skolkamrater. Vi trĂ€ffas kl. 12.00 pĂ„ Bro BĂ„lsta Golf Klubb. DĂ€r intar vi en gemensam lunch, förhoppningsvis utomhus, men i alla hĂ€ndelser med rejĂ€la avstĂ„nd mellan oss. Vi gĂ„r igenom spelform och lottar bollarna. Kl. 13.00 gĂ„r första boll ut och nĂ€r alla Ă€r klara sĂ„ samlas vi igen för eftersnack och en liten prisutdelning. Priset för green-fee och lunch Ă€r, efter subvention av Arosbröderna, endast 400 kr. AnmĂ€lan emotses snarast, dock senast den 15 augusti, till Mats Molander pĂ„ e.post mats.h.molander@gmail.com eller pĂ„ telefon 070-6564132. I anmĂ€lan anges hcp och ditt golf-id. De 400 kr erlĂ€gger du före start och det gĂ„r bra med kontanter eller swish Hoppas vi ses pĂ„ den 25 augusti Golfsektionen » Läs mer

VÀnner Arosbröder.

Publicerad: 4 juni | Meningen med vĂ„r förening Ă€r ju, som du vet, att bevara och skapa nya kontakter mellan skolkamrater. Och att göra det sĂ„ roligt och trivsamt som möjligt. Men allt har stĂ€llts pĂ„ Ă€nda, vĂ„ren fick ett annat innehĂ„ll. Festen pĂ„ Stadt i VĂ€sterĂ„s stĂ€lldes dessvĂ€rre in, gemensamma konstupplevelser, boulespel, vĂ„ra tisdagsluncher och en hel del annat fick tyvĂ€rr inhiberas, pappersutgĂ„van av Arosiensis försenas, Ă„rsmötet flyttas, sannolikt till september - om det Ă„terkommer vi förstĂ„s. I dessa tider av avskildhet mĂ€rks det hur viktigt det Ă€r att umgĂ„s och trĂ€ffa vĂ€nner. Behovet av det, som medlemmar i Arosbröderna normalt fĂ„r tillgĂ„ng till, blir nu tydligt belyst och accentuerat. Vi försöker komma igĂ„ng igen sĂ„ snart som möjligt. Arosbröderna har mĂ„nga planer och möten pĂ„ gĂ„ng. Vi hoppas att efter sommaren Ă„teruppta tisdagsluncherna. Den första tĂ€nker vi förstĂ„s inviga med glas gratis och gott bubbel. Kanske vi hinner med ett varv pĂ„ golfbanan innan hösten, och ett möte med boulekloten i hand. Höstens traditionella gĂ„smiddag Ă€r bokad till den 11 november, en mingelidĂ© dessförinnan ligger pĂ„ lut, vi förbereder ocksĂ„ besök pĂ„ intressanta platser och vi ligger lĂ„ngt framme med ett sĂ€rskilt evenemang i anslutning till nĂ€sta Ă„rs vĂ„rkalas i VĂ€sterĂ„s. Arbetet och planeringen kring jubileumsĂ„ret 2023, med firande och festande, fortgĂ„r. Vi kommer snart att fĂ„ en ny, mer anvĂ€ndbar hemsida, pĂ„ samma adress som nu, www.arosiensis.se. LĂ€ttare att ta till sig, mer praktisk för vĂ„ra arrangemang, med anmĂ€lningar och betalningar, t ex. Du fĂ„r information via mail nĂ€r den, och mycket annat, Ă€r pĂ„ plats. Roligt att snart trĂ€ffas igen, friska och trygga. VĂ€l mött! Sören Hedström Ordförande » Läs mer

Minnen: Tennistrio pÄ moppe frÄn VÀsterÄs till Djursholm

Publicerad: 6 maj | Sommaren 1958. Varmt, regnigt och fotbolls-VM i Sverige. Tre grabbar frĂ„n Aros, Janco Carlsson, Nicke Wimnell och Janne Junggren har anmĂ€lt sig till Skolungdomens, skol- SM, i tennis. » Läs mer

Inga fler bilder frÄn Robert Klingvalls kamera.

Publicerad: 20 april | Vi sĂ„g honom pĂ„ de flesta fester, arrangemang, pĂ„ golftĂ€vlingar, nĂ€stan alltid pĂ„ tisdagsluncherna. Han bar sin kamera, gick lite blygt bland oss alla, tittade i sökaren och tryckte av. Bilderna syntes pĂ„ hemsidan, i Arosiensis, och blev kvar i vĂ„ra minnen. Precis som Robert sjĂ€lv. Han dog natten till den 20 april. » Läs mer

Arosbrödernas vÄrmöte stÀlls in

Publicerad: 16 mars | Styrelsen för Arosbröderna har beslutat att stĂ€lla in VĂ„rfesten pĂ„ Stadt i VĂ€sterĂ„s den 9 maj. Det handlar förstĂ„s om Coronaviruset. MĂ„nga av vĂ„ra medlemmar tillhör riskgruppen och vi vill inte riskera nĂ„gons hĂ€lsa. DĂ€rför avvaktar vi ocksĂ„ med övriga planerade aktiviteter i Stockholm och VĂ€sterĂ„s under vĂ„ren. Ă...rsmötet Ă„terkommer vi om. Det Ă€r förstĂ„s mycket trĂ„kigt, men vi ses sĂ„ snart som möjligt â€" under riskfria förhĂ„llanden. Du kommer att fĂ„ fortlöpande information om lĂ€get, om förĂ€ndringar, om allt nytt, via mejl och pĂ„ hemsidan. HĂ„ll utkik. Hoppas du fortsĂ€ttningsvis mĂ„r bra. Sören Hedström Ordförande PS. Om du redan bokat rum pĂ„ hotellet â€" glöm inte att boka av
 » Läs mer

Dags för en trevlig tradition â€" Arosbrödernas Ă€rtsoppsfest!

Publicerad: 13 januari | Torsdagen den 13 februari kl.18.30 Ă€r du varmt vĂ€lkommen till KĂ€llaren Peder Muur Surbrunnsgatan 25. Ta en drink, förse dig med Ă€rtsoppa, pannkaka och varm punsch, njut av stĂ€mning och samtal, vecka pannan tillsammans med kamraterna och knĂ€ck nĂ„gra tankenötter. Priset för mat och dryck (fördrink, punsch och bordsvatten) Ă€r 300 kr. För den som avstĂ„r punschen: 250 kr. Avgiften betalas vid entrĂ©n med Swish eller kontanter. AnmĂ€lan görs senast onsdagen 5 februari med e-post till hs.hedstrom@telia.com. BegrĂ€nsat antal deltagare sĂ„ först till kvarn
 Varmt vĂ€lkommen! » Läs mer

AROSIENSIS

Publicerad: 20 december | NĂ„gra av vĂ„r hemsidas flitiga besökare har kanske saknat tillgĂ„ng till de fyra senaste Ă„rgĂ„ngarna av vĂ„r tidning Arosiensis. Den bristen Ă€r nu avhjĂ€lpt. » Läs mer

GĂ„smiddagen 6 november 2019

Publicerad: 11 december | Ă...rets traditionella höstmöte, GĂ„smiddagen, blev tidigt fullbokad. Festlokalens vĂ€ggar nĂ€stan bĂ„gnade av de Arosbröder och -systrar som likvĂ€l fick plats. » Läs mer

Tisdagslunch med julstÀmning

Publicerad: 5 december | Arosbrödernas rekordlunch pĂ„ Terminus - ett gemytligt jippo. » Läs mer

EFTERLYSNING

Publicerad: 9 november | Bilder frĂ„n vĂ€nortsbesöket i Akureyri 1963 » Läs mer

Full gÄs!

Publicerad: 15 oktober | Nu finns bara chansen till Ă„terbud och reservplatser kvar. Du som kommit sent med din anmĂ€lning fĂ„r mail-besked om vilken plats du har i kön.. Misströsta inte. Allt kan hĂ€nda!. » Läs mer

Inbjudan till höstens bÀsta gÄsmiddag!

Publicerad: 10 oktober | Den 6 november 1632 har Sveriges första och bĂ€sta gymnasium nio Ă„r pĂ„ nacken, och kung Gustav II Adolf försvinner i dimman. Samma dag, 387 Ă„r senare, Ă€r det dags för skĂ„l och vĂ€lkommen till Ă€nnu en Festlig GĂ„smiddag med Arosbröderna! Vad sĂ€ger en Ă€rkebiskop om det? » Läs mer

Full rulle med boule!

Publicerad: 25 september | Robert Klingvall tog bilderna: » Läs mer